Skip to content Skip to footer

ODPORÚČANIE TÝKAJÚCE SA INŠTALÁCIE A ÚDRŽBY BOVDENOV

ODPORÚČANIE TÝKAJÚCE SA INŠTALÁCIE A ÚDRŽBY BOVDENOV

Odporúčania uvedené nižšie slúžia ako pomôcka pri inštalácii a nastavení bovdenov a zaručia, že produkty Linmot využijete naplno.

INŠTALÁCIA NOVÉHO BOVDENU

  • Skontrolujte smerovanie pôvodného bovdenu.

  • Uistite sa, že sú celkové rozmery rovnaké ako v prípade predchádzajúceho bovdenu. Dĺžka laniek sa môže nepatrne líšiť, pretože staré bovdeny sa postupne čiastočne roztiahnu.

  • Skôr ako nainštalujete nový bovden, držte ho zvisle a niekoľkými kvapkami ľahkého oleja typu 3 v 1 namažte lanko. Posúvajte lanko nahor a nadol, aby olej prenikol do dolnej časti bovdenu.

  • Ak je nový bovden pripravený na zavedenie, opatrne ho smerujte (vo väčšine prípadov podľa predchádzajúceho bovdenu). Uistite sa, že bovden bez problémov vytvorí požadované spojenie.

  • Ak bol pôvodný bovden smerovaný cez zdroj tepla, uistite sa, že medzi bovdenom a zdrojom tepla je primeraná medzera.

  • Ak sa na smerovanie bovdenu vyžadujú svorky, uvoľnite ich, aby sa bovden mohol pohybovať. Ak budú príliš napnuté, budú obmedzovať funkčnosť bovdenu a jeho pohyb spolu s volantom.

  • V prípade plynových laniek, z ktorých jedno ťahom škrtiacu klapku otvára a druhé ju opačným ťahom zatvára, vždy najskôr zapojte a nastavte lanko, ktoré ťahom otvára (ak je to možné).

  • Ak je potrebné namazať záchytné kladivká v páčkach alebo spojoch, použite malé množstvo medeného maziva, pretože priťahujú špinu, obmedzujú pohyb záchytného kladivka a spôsobujú nadmerné opotrebovanie a namáhanie záchytného kladivka a bovdenu.

  • Ak je potrebné namazať záchytné kladivká v páčkach alebo spojoch, použite malé množstvo medeného maziva. Nepoužívajte ťažké mazivá, pretože priťahujú špinu, obmedzujú pohyb záchytného kladivka a spôsobujú nadmerné opotrebovanie a namáhanie záchytného kladivka a bovdenu.

  • Po nainštalovaní bovdenu otáčajte volantom z jednej krajnej polohy do druhej a overte funkčnosť bovdenu pri plnom vychýlení do obidvoch krajných polôh. Bovden nesmie byť upevnený príliš tesne a jeho funkčnosť nesmie byť obmedzená. Ak nie je splnená niektorá z týchto podmienok, skontrolujte smerovanie a nastavenie bovdenu a overte správne umiestnenie všetkých záchytných kladiviek.

ÚDRŽBA

Údržba bovdenu je nevyhnutná na predĺženie jeho životnosti a zachovanie jeho funkčnosti.

  • Cyklokrosové bicykle – po závode (prípadne čo najčastejšie) po tlakovom umytí odstráňte bovdeny z bicykla a prepláchnite ich prípravkom WD40. Preplachujte ich, kým kvapalina nezostane čistá. Po vyčistení bovden znova namažte ľahkým olejom typu 3 v 1 a skontrolujte smerovanie bovdenov. V prípade potreby tiež namažte záchytné kladivká medeným mazivom.

  • Horské bicykle – pri vykonávaní údržby alebo po tlakovom umytí odstráňte bovdeny z bicykla a prepláchnite ich prípravkom WD40. Preplachujte ich, kým kvapalina nezostane čistá.

Po vyčistení bovden znova namažte ľahkým olejom typu 3 v 1 a skontrolujte smerovanie bovdenov. V prípade potreby tiež namažte záchytné kladivká medeným mazivom.

  • Cestné bicykle – na začiatku a na konci leta odstráňte bovdeny a prepláchnite ich prípravkom WD40. Po vyčistení bovden namažte ľahkým univerzálnym olejom typu 3 v 1. V prípade potreby tiež namažte záchytné kladivká medeným mazivom. Záchytné kladivká sa musia v páčke voľne otáčať.

Na mazanie bovdenov nepoužívajte ťažké motorové oleje, reťazové mazivá ani vazelínu, pretože priťahujú špinu, zvyšujú opotrebovanie bovdenov a obmedzujú ich funkčnosť. Upozornenie: Bovdeny predstavujú servisnú položku a mali by sa vymieňať v pravidelných intervaloch.

Ak máte otázky týkajúce sa inštalácie bovdenu, obráťte sa na kvalifikovaného mechanika motocyklov.

Innovating the high-tech future: Our leading drive

Address

LINMOT Sp. z o.o. Spółka Komandytowa
ul. Ekonomiczna 6
42-200 Częstochowa
VAT ID: PL 5732840297
REGON: 242801764

Bank accounts

SWIFT: INGBPLPW
PLN: PL 41 1050 1142 1000 0090 9300 5867
EUR: PL 47 1050 1142 1000 0091 3745 7561
USD: PL 90 1050 1142 1000 0091 3745 7660

Linmot © 2024. All Rights Reserved.